A nyári hónapokra a sportot (így a küzdősportokat is) körüljárva érdemes kiemelten figyelni több dologra is. Az egyik ilyen dolog a sporttáplálkozás.
Ennek a gondolatmenetnek az alapja, hogy szervezetünk ebben az időszakban mondhatni takaréklángon ég, mivel energiaszükséglete 10-15 %-kal lecsökken. Használjuk hát ki a könnyű ételek jótékony hatását, amihez most minden feltétel adott.
Napi tapasztalat, hogy melegben a testnek fokozottan szüksége van a hidratációra, magyarul nagyobb mennyiségű folyadék bevitelére. A jó hír az, hogy a nyáron szezonálisan termő gyümölcsök és zöldségek lédúsak, ezért mindennapi fogyasztásukkal jelentős mennyiségű folyadékhoz jut szervezetünk. Az egyértelműség kedvéért ezek például a dinnye, a barack, a meggy, málna, szeder, ribizli, vagy az uborka. Emellett kedvezőek az alacsony kalória tartalmuk miatt is.
Az idényzöldségek és gyümölcsök további előnye magas rosttartalmuk, ami szintén kedvez szervezetünk számára.
Azonban a nyári táplálkozásnak van néhány aranyszabálya, amit tartsunk szem előtt:
- még nyáron sem ajánlatos csupán hideg ételeket fogyasztani, mert ezek gyengíthetik az immunrendszerünket
- a nyári meleg a friss tápanyagok felületén kedvez a baktériumoknak, emiatt ügyeljünk tároláskor és az ételek elkészítésekor a higiéniára, megbízható forrásból vásároljuk, figyeljünk az fogyaszthatósági/eltarthatósági időre
Amellett, hogy a fentiek étrendünkbe iktatásának hatására - edzéssel összekötve - folyamatosan kedvező irányba változik testünkben az izomszövet - zsírszövet aránya, természetes módon juthatunk többek között olyan fontos vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, mint például a magnézium, kálium, vas, vagy a foszfor, a B és C vitaminok.
De említésre méltóak a fehérjebombaként emlegetett babfajták is.
Ne hagyjuk tehát ki a nyáron természetes módon adódó lehetőséget és tartsuk magunkat minél közelebb ideális testtömegünkhöz.