Sipőcz Richárd Európa tetején!

Sipőcz Richárd Európa tetején!

2016. 07. 04., Hétfő, 16:42

Egy arany-, két ezüstérem, valamint hét pontszerző helyezés a mieink mérlege a Finnországban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni küzdelmeiben, míg csapatban egy ezüstérmet és egy hetedik helyezést szereztünk a zárónapon.

Egy arany-, két ezüstérem, valamint hét pontszerző helyezés a mieink mérlege a Finnországban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokság egyéni küzdelmeiben, míg csapatban egy ezüstérmet és egy hetedik helyezést szereztünk a zárónapon.Jól kezdődött a magyar judósoknak a finnországi Vantaa-ban zajló ifjúsági Európa-bajnokság, hiszen az első napon rögtön öt éremmérkőzést vívtak. A pénteki nap termése két ezüstérem és három ötödik hely, továbbá két hetedik helyezést is elkönyvelhettünk. A keretedzők által előzetesen kitűzött cél – a négy érem – felét már most sikerült teljesíteni.A „kicsik” között Feczkó Csanád valósággal végigszáguldott az 50 kilogrammos súlycsoporton. A Miskolci VSC versenyzője az izraeli Ido Rabin és a francia Ugo Machefer ellen is idő előtt vetett véget a küzdelemnek. A negyeddöntőben már komolyabb ellenfélre talált, de a spanyol Jose Rioperde ellen intéssel jobbnak bizonyult.

Az elődöntőben bár három intést is beszedett – a negyedik már leléptetést jelentett volna – mégis felülmúlta az orosz Karun Tlisjevet. Az ellenfél nem tudott érvényes akciót végrehajtani, Csanád vazari értékű megmozdulása így győzelmet és döntőt ért. A fináléban az azeri Rovsan Alijev és a magyar versenyző is bemutatott egy-egy jukó értékű támadást, majd Alijev ipponnal véget vetett a küzdelemnek. Szomorkodásra azonban nincs ok, Csanád megmutatta, hogy bárkivel felveszi a versenyt a kontinensen.

Az 55 kilogrammosok mezőnyében nem sok babér termett Bóka Bendegúznak. A Domaszéki JISE versenyzője egy mérkőzést megnyert, egyet pedig elveszített, helyezetlenül zárt.

Eggyel feljebb, a 60 kilogrammban két magyar is indult, Pongrácz Bence pedig a súlycsoport ranglistájának legjobb európai versenyzőjeként várta az Eb-t. Az UTE judósa annak megfelelően az első két mérkőzését ipponnal nyerte, a negyeddöntőben azonban a spanyol vetélytárs győzött ellene hasonlóképpen. Bencének maradt a vigaszág, ahol két szoros mérkőzésen aratott sikerrel egészen a bronzmérkőzésig küzdötte magát. Ott azonban jött az orosz Kazbek Nagucsev, aki ipponnal elvitte a bronzot. A súlycsoport másik magyarja, Ócsai Sándor az első mérkőzésén vereséget szenvedett.

A lányok legkisebb, 40 kilogrammos súlycsoportjában is két magyar indult, Varga Brigitta és Kardos Tímea jó kezdés után egyaránt a negyeddöntőben szenvedett vereséget. A vigaszágon mindketten győzelemmel folytatták, a sorsolás szeszélye folytán pedig egymással kerültek szembe. A magyar csatát nagy küzdelemben, egyetlen jukó értékű akcióval Tímea nyerte, így az Ippon Judo Tatabánya versenyzője küzdhetett meg a bronzért, a KSI SE sportolója pedig hetedikként zárt. A harmadik helyet azonban nem Kardos Tímea, hanem a török Dilan Dogan szerezte meg, jukót érő akcióval.

A 44 kilogrammosok között Ábrahám Titanilla mérlege egy győzelem és egy vereség, helyezetlenül zárt. A 48 kilogrammos súlycsoportban két magyar versenyző indult, Beringer Fatime első mérkőzésén kikapott. Kopasz Fanni már jobban szerepelt, három győzelemmel – közte két ipponnal – elődöntőbe jutott, ott azonban az orosz Irina Kubulova megállította. Fanninak aztán a bronzmérkőzésen sem ment, a vigaszágról érkező német Mascha Ballhaus ipponnal nyert ellene. Az ötödik hely nem rossz eredmény, de a délelőtti forma alapján éremben reménykedhettünk.Az érem végül az 52 kilogrammosok között jött össze, ahol szintén két magyar lépett tatamira. Őzbas Szofi egy győzelem után vereséget szenvedett, majd a vigaszágon is hasonlóan teljesített, így hetedikként zárt. Maróti Alexandra ugyanakkor átrobogott a mezőnyön: francia, brit és német versenyzőket legyőzve jutott a döntőbe. A szerb Nagyezsda Petrovics a fináléban aztán ipponnal felülmúlta az UTE judósát, de magyarázni sem kell: az ezüstérem rendkívül szépen csillog.

Egyetlen érem jutott a magyaroknak a finnországi Vantaa-ban zajló ifjúsági Európa-bajnokság második napján, az azonban mindjárt a legfényesebb volt. A nehézsúlyú Sipőcz Richárd aranyérmet szerzett élete első kontinensviadalán.A Győri AC versenyzője úgy érkezett Finnországba, hogy vezeti a +90 kilogrammoos súlycsoport korosztályos világranglistáját, így mindenképpen az esélyesek közé tartozott. Az Európa-kupa-viadalokon kiharcolt pozíciójának köszönhetően erőnyerőként kezdett, majd nemes egyszerűséggel keresztülgázolt a mezőnyön.

Valamennyi mérkőzését ipponnal nyerte meg, egyik ellenfele sem bírta végig a négy percet Gyimes Nikoletta tanítványával szemben. Sorrendben a francia Tanou Keita, a horvát Marcel Škalec és a német Jonas Pütz kapitulált a győri fiatalemberrel szemben. Az elődöntőben legyőzött német versenyző volt az egyetlen, aki pontot érő akciót tudott végrehajtani ellene, jukó értékű dobást.

A döntőben a hasonló magabiztossággal menetelő, addig mindhárom mérkőzését iponnal nyerő fehérorosz Dmitrij Kaklu várt Ricsire. Az első perc tapogatózással telt el, amelynek végén a fehéroroszt megintette a mérkőzésvezető. Egyik judós sem talált fogást, de továbbra is a magyar versenyző kezdeményezett, Kaklu így begyűjtötte a második intését is. Abban a pillanatban, hogy támadni próbált, Ricsi eldobta, az akció vazarit ért. Rögtön a földet érés után leszorította ellenfelét, aki nem tudott menekülni, így a győri újabb ipponnal nyerte el az Európa-bajnoki címet.Sipőcz Richárd jövőre az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) kóstolhat bele az ötkarikás játékok légkörébe, méghozzá hazai pályán. A judósok közül ráadásul ő lett a rendezvény arca. Most az is láthattuk, hogy nem véletlenül.


Ifjúsági Európa-bajnokaink


Fürjész István (1978)
Baczkó Bernadett (2002)
Bor Barna (2002)
Mészáros Anett (2003)
Karakas Hedvig (2005)
Juhász Ádám (2005)
Maros Barbara (2006)
Karakas Hedvig (2006)
Dávid Zsuzsa (2006)
Maros Barbara (2007)
Gercsák Szabina (2013)
Sipőcz Richárd (2016)


Még két magyar versenyző küzdhetett éremért szombaton, Gőz Roland (81 kg) a vigaszágon jutott el a bronzmérkőzésig, Árvai Péter (90 kg) pedig a dán Mathias Madsen ellen elveszített eldöntő után küzdhetett a bronzért. Végül be kellett érniük az ötödik hellyel, előbbit a bosnyák Toni Miletic, utóbbit a grúz Giorgij Csikovani múlta felül a harmadik helyért vívott csatában. A többi magyar versenyző – Tóth Benedek, Kurtán Zsombor, Tóth Csaba, Szilli Nóra, Kerekes Gréta és Faragó Petra – helyezetlenül zárt.

Az éremtáblázaton a mieink a hetedik helyen zártak, az első három helyen Oroszország (4 arany, 2 ezüst, 3 bronz), Franciaország (2, 1, 2) és Szerbia (2, 0, 2) végzett.

A férfi és a női mezőnyben is elindultunk az ifjúsági Európa-bajnokság utolsó versenynapján, amikor is a csapatversenyeket rendezték. Férfi együttesünk a németekkel kezdett, s 4:1 arányú győzelemmel mehettek a következő körbe, ahol egy igazi presztízs csata várt a mieinkre Oroszország ellen. Újabb magyar győzelmet könyvelhettünk el, 3:2 a mi javunkra. Az elődöntőben sem torpant meg csapatunk, az Észtország felett aratott 4:1-es sikerrel Magyarország Grúziával mérkőzhetett meg a döntőben. A végső csata már kevésbé sikerült jól, a grúzok 5:0 arányban győzni tudtak, ám a fényesen csillogó ezüstérem méltó zárása volt az utolsó versenynapnak.A csapat tagjai: Ócsai Sándor, Pongrácz Bence (60 kg); Tóth Benedek (73 kg); Gőz Roland, Kurtán Zsombor (81 kg), Árvai Péter, Sipőcz Richárd (90 kg)


Női csapatunk 5:0-ás magabiztos győzelemmel nyitott Románia ellen, majd a második körben, kiélezett csatában 3:2-es vereséget szenvedtünk Horvátország ellen. A vigaszágon Olaszország következett, s egy újabb szoros csata, amelynek végén ismét nem mi örülhettünk. A végeredmény 3:2 az olaszoknak, ezzel a női magyar csapat a hetedik helyen zárta az Eb-t.A csapat tagjai: Beringer Fatime, Kopasz Fanni (48 kg); Maróti Alexandra, Őzbas Szofi (52 kg); Szilli Nóra (57 kg); Kerekes Gréta (63 kg); Faragó Petra (+63 kg)


IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, VANTAA


FÉRFIAK

50 KG (28 induló)

1. Rovshan Aliyev (azeri)
2. FECZKÓ CSANÁD (Miskolci VSC)
3. Rashkhan Bakhishaliyev (azeri)
3. Kharun Tlishev (orosz)
5. Gaspar Hajrapetyan (örmény)
5. Ido Rabin (izraeli)
7. Abdulaziz Kara (török)
7. Enes Uysal (török)

55 KG (30 induló)
1. Ahmad Yusifov (azeri)
2. Dzmitrij Muzajla (fehérorosz)
3. Biagio D'Angelo (olasz)
3. Chris Lammers (német)
5. Alessandro Aramu (olasz)
5. Adrian Kostru (moldáv)
7. Gor Hovsepjan (örmény)
7. Nemanja Milics (szerb)
9. BÓKA BENDEGÚZ (Domaszéki JISE)

60 KG (36 induló)
1. Konsztantyin Szimeonidisz (orosz)
2. Saba Grigalasvili (grúz)
3. Rosendo Laino (spanyol)
3. Kazbek Nagucsev (orosz)
5. Benjamin Gomes (francia)
5. PONGRÁCZ BENCE (UTE)
7. Elchin Huseynov (azeri)
7. Jahor Trukan (fehérorosz)
ÓCSAI SÁNDOR (Közgép-Ceglédi VSE) helyezetlen

66 KG (36 induló)
1. Artjomsz Galaktionovsz (lett)
2. Mathias Czizsek (osztrák)
3. Yehonatan Elbaz (izraeli)
3. Aleko Mamiasvili (grúz)
5. Amit Bobovich (izraeli)
5. Joris Boes (holland)
7. Kemcy Benguesmi (francia)
7. Viktor Sterpu (moldáv)

73 KG (33 induló)
1. Zelim Ckajev (orosz)
2. Dmitrij Karitonov (orosz)
3. Hugo Metifiot (francia)
3. Dilan Rechister (izraeli)
5. Muhammet Koc (török)
5. Mattia Prosdocimo (olasz)
7. Alberto Varela Ferrer (spanyol)
7. Alekszejsz Zarudnevsz (lett)
TÓTH BENEDEK (Rákosvidéke Hajtós DSE) helyezetlen

81 KG (30 induló)
1. Mikita Matlasevszkij (ukrán)
2. Oskari Makinen (finn)
3. Eniel Caroly (francia)
3. Toni Miletics (bosnyák)
5. Soso Ebilasvili (grúz)
5. GŐZ ROLAND (KSI SE)
7. Tom Boneschansker (holland)
7. Pieter Vandyck (belga)
KURTÁN ZSOMBOR (Egri VSI) helyezetlen

90 KG (25 induló)
1. Dzsafar Kosztojev (orosz)
2. Mathias Madsen (dán)
3. Giorgi Cikovani (grúz)
3. Jeven Vehera (ukrán)
5. ÁRVAI PÉTER (Közgép-Ceglédi VSE)
5. Domagoj Bratincevic (horvát)
7. Darko Brasnovics (szerb)
7. Christopher Mvuama (francia)
9. TÓTH CSABA (Pénzügyőr SE)

+90 KG (20 induló)
1. SIPŐCZ RICHÁRD (Győri AC)

2. Dzmitrij Kaklu (fehérorosz)
3. Nika Dongvani (grúz)
3. Vasilije Vujicsics (bosnyák)
5. Tanou Keita (francia)
5. Jonas Putz (német)
7. Marc Boldis (román)
7. Ivajlo Dimitrov (bolgár)


NŐK

40 KG (15 induló)
1. Charlene Quilghini (francia)
2. Jente Verstraeten (belga)
3. Dilan Dogan (török)
3. Lidia Marin (román)
5. Glafira Boriszova (orosz)
5. KARDOS TÍMEA (Ippon Judo Tatabánya)
7. Anasztaszija Kutyerina (orosz)
7. VARGA BRIGITTA (KSI SE)

44 KG (23 induló)
1. Mireia Lapuerta Comas (spanyol)
2. Justine Gaubert (francia)
3. Olga Boriszova (orosz)
3. Lois Petit (belga)
5. Shafag Hamidova (azeri)
5. Tamar Malca (izraeli)
7. Vasiliki Kourri (ciprusi)
7. Mireia Rodriguez (spanyol)
9. ÁBRAHÁM TITANILLA (Ippon Judo Tatabánya)

48 KG (25 induló)
1. Darija Bilodid (ukrán)
2. Irena Kubulova (orosz)
3. Mascha Ballhaus (német)
3. Andrea Sztojadinov (szerb)
5. Natalia Kipsidze (grúz)
5. KOPASZ FANNI (Szatymaz SE)
7. Shirine Boukli (francia)
7. Gultaj Mammadaliyeva (azeri)
BERINGER FATIME (Budaörsi SC) helyezetlen

52 KG (24 induló)
1. Nadezda Petrovics (szerb)
2. MARÓTI ALEXANDRA (UTE)
3. Nora Bannenberg (német)
3. Jorien Visser (holland)
5. Gefen Primo (izraeli)
5. Renata Zachova (cseh)
7. Yasmin Javadian (brit)
7. ŐZBAS SZOFI (Százhalombatta VSE)

57 KG (26 induló)
1. Eteri Liparteliani (grúz)
2. Nicolle D'Isanto (olasz)
3. Kaja Kajzer (szlovén)
3. Shannon Van de Meeberg (holland)
5. Camille Tando (francia)
5. Vera Zemanova (cseh)
7. Paula Gliga (román)
7. Iva Oberan (horvát)
SZILLI NÓRA (Győri AC) helyezetlen

63 KG (29 induló)
1. Anja Obradovics (szerb)
2. Nadia Simeoli (olasz)
3. Lara Kliba (horvát)
3. Jovana Obradovics (szerb)
5. Chiara Lisoni (olasz)
5. Assia Said Errhamani (francia)
7. Minel Akdeniz (török)
7. Gili Sharir (izraeli)
9. KEREKES GRÉTA (Közgép-Ceglédi VSE)

70 KG (20 induló)
1. Madina Tajmazova (orosz)
2. Patricia Sampaio (portugál)
3. Chloe Nunn (brit)
3. Zala Pecoler (szlovén)
5. Melanie Dhaiby (francia)
5. Vega Sanchez-Prieto (spanyol)
7. Danica Juric (bosnyák)
7. Kelly Petersen (brit)

+70 KG (21 induló)
1. Romane Dicko (francia)
2. Sopio Somkisvili (grúz)
3. Samira Bouizgarne (német)
3. Helena Vukovic (horvát)
5. Marit Kamps (holland)
5. Darija Vlagyimirova (orosz)
7. Maria Hoellwart (osztrák)
7. Hanna Rollwage (német)
FARAGÓ PETRA (Miskolci VSC) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
50 KG. 1. forduló:
Feczkó Csanád–Ido Rabin (izraeli) 10–0. 2. forduló: Feczkó Csanád–Ugo Machefer (francia) 10–0. Negyeddöntő: Feczkó Csanád–Jose Riopedre Fernandez (spanyol) intéssel 1–0. Elődöntő: Feczkó Csanád– Karun Tlisev (orosz) 7–0. Döntő: Feczkó Csanád–Rovsan Alijev (orosz) 0–10.
55 KG. 1. forduló: Bóka Bendegúz–David Stanek (cseh) 10–0. 2. forduló: Bóka Bendegúz–Biagio D’Angelo (olasz) 0–7. A vigaszágon: Bóka Bendegúz–Panagiotisz Geraszimu (ciprusi) 10–0; Bóka Bendegúz–Adrian Costru (moldáv) 0–10.
60 KG. 1. forduló: Pongrácz Bence, Ócsai Sándor erőnyerő. 2. forduló: Pongrácz Bence–Jevgenyij Basarov (észt) 10–0; Ócsai Sándor–Jahor Trukan (fehérorosz) 0–10. 3. forduló:Pongrácz Bence–Ilja Zajcu (fehérorosz) 10–0. Negyeddöntő: Pongrácz Bence–Rosendo Laino Ramirez (spanyol) 0–10. A vigaszágon: Pongrácz Bence–Jonas Czajkowski (dán) intéssel 1–0; Pongrácz Bence–Elchin Huseynov (azeri) 7–0. A 3. helyért: Pongrácz Bence–Kazbek Nagucsev (orosz) 0–10.
73 KG. 1. forduló: Tóth Benedek erőnyerő. 2. forduló: Tóth Benedek–Borisz Satverjan (örmény) 0–5.
81 KG. 1. forduló: Gőz Roland erőnyerő, Kurtán Zsombor–Lazar Jovanovics (szerb) 0–5. 2. forduló: Gőz Roland–Eniel Caroly (francia) 0–10. A vigaszágon: Gőz Roland–Mert Sismanlar (török) 10–0; Gőz Roland–Goca Gvacliani (grúz) 10–0; Gőz Roland–Pieter Vandyck (belga) 10–0.A 3. helyért: Gőz Roland–Toni MIletics (bosnyák) 0–5.
90 KG. 1. forduló: Árvai Péter erőnyerő, Tóth Csaba–Arman Avaneszjan (örmény) 7–0. 2. forduló: Árvai Péter–Jeven Vehera (ukrán) 10–0, Tóth Csaba–Dzsafar Kosztojev (orosz) 0–10.Negyeddöntő: Árvai Péter–Javier Gomez Cabello (spanyol) 10–0. A vigaszágon: Tóth Csaba–Giorgi Cikovani (grúz) 0–10. Elődöntő: Árvai Péter–Mathias Madsen (dán) intéssel 0–1. A 3. helyért: Árvai Péter–Giorgi Cikovani (grúz) 0–5.
+90 KG. 1. forduló: Sipőcz Richárd erőnyerő. 2. forduló: Sipőcz Richárd–Tanou Keita (francia) 10–0. Negyeddöntő: Sipőcz Richárd–Marcel Skalec (horvát) 10–0. Elődöntő: Sipőcz Richárd–Jonas Puetz (német) 10–0. A döntő: Sipőcz Richárd–Dzmitrij Kaklu (fehérorosz) 10–0.

NŐK
40 KG. 1. forduló:
Varga Brigitta–Ivana Nikolics (montenegrói) intéssel 1–0, Kardos Tímea–Marina Kyprianou (ciprusi) 10–0. Negyeddöntő: Varga Brigitta–Glafira Boriszova (orosz) 0–5, Kardos Tímea–Jente Verstraeten (belga) 0–7. A vigaszágon: Varga Brigitta–Rachel van de Meeberg (holland) 10–0, Kardos Tímea–Gala Martinez Pla (spanyol) 10–0; Varga Brigitta–Kardos Tímea 0–5. A 3. helyért: Kardos Tímea–Dilan Dogan (török) 0–5.
44 KG. 1. forduló: Ábrahám Titanilla–Gamze Sayma (török) 10–0. 2. forduló: Ábrahám Titanilla–Justine Gaubert (francia) 0–7. A vigaszágon: Ábrahám Titanilla–Shafag Hamidova (azeri) 0–10.
48 KG. 1. forduló: Kopasz Fanni–Natalia Kipsidze (grúz) 10–0, Beringer Fatime–Arbresa Rekszepi (macedón) leléptetéssel 0–10. 2. forduló: Kopasz Fanni–Marit de Winter (holland) 10–0.Negyeddöntő: Kopasz Fanni–Giulia Santini (olasz) intéssel 1–0. Elődöntő: Kopasz Fanni–Irena Kubulova (orosz) 0–7. A 3. helyért: Kopasz Fanni–Mascha Ballhaus (német) 0–10.
52 KG. 1. forduló: Maróti Alexandra erőnyerő, Őzbas Szofi–Kirsty Marsh (brit) 10–0. 2. forduló:Maróti Alexandra–Lalou Lebrun intéssel 1–0, Őzbas Szofi–Jorien Visser (holland) 0–5.Negyeddöntő: Maróti Alexandra–Yasmin Javadian (brit) 10–0. A vigaszágon: Őzbas Szofi–Ludovica Lentini (olasz) 10–0; Őzbas Szofi–Renata Zachova(cseh) 0–7. Elődöntő: Maróti Alexandra–Nora Bannenberg (német) 5–0. A döntő: Maróti Alexandra–Nadezda Petrovics (szerb) 0–10.
57 KG: 1. forduló: Szilli Nóra–Janina Ramanava (fehérorosz) 0–10.
63 KG. 1. forduló: Kerekes Gréta–Klara Mosr (luxemburgi) intéssel 1–0. 2. forduló: Kerekes Gréta–Anja Obradovics (szerb) 0–10.
+70 KG: 1. forduló: Faragó Petra–Anna Lebedeva (lett) 0–10.

A csapatversenyek eredményei
FÉRFIAK

1. Grúzia
2. MAGYARORSZÁG
3. Franciaország
3. Oroszorszgá
5. Észtország
5. Románia
7. Azerbajdzsán
7. Görögország

NŐK
1. Franciaország
2. Szerbia
3. Horvátország
3. Hollandia
5. Oroszország
5. Olaszország
7. MAGYARORSZÁG
7. Görögország

/judoinfo.hu/

Megosztás
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn

A sütik olyan kis szöveges fájlok, melyeket a weboldalak felhasználhatnak arra, hogy még hatékonyabb felhasználói élményt nyújtsanak.

Ezen sütik nélkül az oldalunk nem tudja a legjobb élményt nyújtani, bizonyos funkciók működése akadályozva lenne.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
PHPSESSIDbudopest.huMunkamenet-azonosító, a látogató böngészési állapotát rögzíti az oldalbetöltések között.Munkamenet vége
cookieConsentbudopest.huA látogató sütikkel kapcsolatos beállításait tárolja.1 év
accountbudopest.huAkkor kerül létrehozásra, ha a látogató bejelentkezéskor bejelöli, hogy jegyezze meg az oldal.1 év
cartIDbudopest.huA kosár tartalmának megőrzéséhez használt süti, mely két látogatás között is megőrzi a kosárban lévő termékeket.30 nap

A statisztikai adatok gyűjtése anonimizált formában történik, így a látogató semmilyen módon nem azonosítható ezen sütik tartalmából. Ezen sütik segítségével tudjuk figyelni, hogy viselkednek a látogatók, ezzel is segítve minket a legjobb szolgáltatás nyújtásában.

Név Szolgáltató Cél Érvényesség
_gabudopest.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.2 év
_gidbudopest.huA Google Analytics által létrehozott egyedi azonosító a látogatottsági statisztika elkészítéséhez.Munkamenet vége
_gat_*budopest.huA Google Analytics használja a lekérések gyakoriságának szabályzására.Munkamenet vége
Fel

Kosár

Az Ön kosara üres.